Anton Tšehov -sivut

Kaikki lapset, niin paljon kuin niitä tuvassa oli, alkoivat itkeä, ja heitä katsellessaan Sašakin alkoi itkeä. Kuului juopuneen yskintää, ja tupaan tuli pitkä, mustapartainen talonpoika, jolla oli päässään talvilakki, ja joka näytti pelottavalta siksi, ettei lampun himmeässä valossa voinut erottaa hänen kasvojaan. Se oli Kirjak. Hän meni vaimonsa luo, huitaisi ja löi häntä nyrkillä kasvoihin, mutta nainen ei päästänyt ääntäkään, hän oli iskun jäykistämä, hän kyyristyi ja heti alkoi hänen nenästään vuotaa verta.

Mukaan matkalle

Taiteilijan tarina, Elämäni, Rotkossa, Karviaismarjoja, Ikävä tarina, Eräs tapaus lääkärin elämästä, Nainen ja sylikoira ja muut – kertomuksia kumppaniksi elämän mittaiselle matkalle.

Kuten edellä mainituista teoksista näkyy, Tšehov on minulle ennen kaikkea novellisti. Pidän kyllä näytelmistäkin, Kirsikkapuistosta, Vanja-enosta, Kolmesta sisaresta. Mutta novellit tai kertomukset, kuten Tšehov itse taisi mieluummin sanoa, ovat minulle yksi maailmantaiteen huipuista. Todellakin vade me cum, matkalle mukaan.

Nämä sivut

Näille sivuille on koottu tietoja Tšehovin suomennetuista kertomuksista, Tšehov-julkaisuista kirjoissa ja sanoma- ja aikakauslehdissä sekä Tšehovia käsittelevästä kirjallisuudesta. Lisäksi sivuilla on linkkejä verkkoaineistoihin. Alla olevaa kuvaa voi klikata.

Tommi Salonen