alkuun
En ole yksin || Cohen Helsingissä 10. lokakuuta?

Elokuviin

(Julkaistu WordPress-blogissa 16.7.2008)

Kävin kevättalvella elokuvissa. Neljä kuukautta, kolme viikkoa, kaksi päivää. Hieno elokuva ystävyydestä, ihmisten suhteista, laittomasta abortista, yhdenlaisesta yhteiskunnasta. Hienoja näyttelijöitä, niin puristavia kohtauksia että ne pitivät salin otteessaan vielä valojen sytyttyä. Moni istui pitkään nousematta.

Yhteisessä kokemuksessa on iso osa elokuvissa käynnin viehätystä. Samantapaisen tunteen kokee silloinkin kun katsoo elokuvaa televisiosta. Sitä tunnetta ei enää ole kun katsoo elokuvaa kotona dvd:ltä.

Istumaan jättävistä elokuvista tulevat mieleen ankaraa kevyemmällä muistelulla esim. Alain Corneaun Kaikki elämän aamut, Kieslowskin Sininen, Nicholas Roegin Kauhunkierre. Muttei yhteinen kokemus naurustakaan pahene. Yksi ikimuistoisia elokuvakokemuksia on Marx-veljesten Päivä sirkuksessa Porthanian isossa salissa kauan sitten. Tämä elokuva ei jättänyt istumaan, Grouchon päivällispuhetykityksessä koko sali räjähteli tuoleiltaan samassa rytmissä.

Ja aina kun elokuvista puhuu, ihmettelee mielessään kuinka elokuvissa käynnin rytmi on päässyt niin laiskaksi. Lupaan parantaa rytmiä.

elokuvat

13.2.17 | Tommi Salonen

Muuta naputeltua

Cohen kiertueellaTapiola-antikvariaatti