alkuun

Hienoja lauluja

Näitä voi kuunnella Spotifyssa klikkaamalla laulun nimeä numeroidussa listassa, klikkaamalla soittolistan play-nuolta/laulun nimeä tai klikkaamalla punaista pallukkaa. Linkkien toiminta vaihtelee laitteen mukaan. Parhaiten toimivat läppärillä ja pöytäkoneella.

Laulut soittojärjestyksessä

1 Piensa en mi 2 Håll mitt hjärta 3 Alfonsina y el mar 4 Ska nya röster sjunga 5 Don't Get Around Much Anymore 6 Avec le temps 7 La foule 8 Barbara 9 Baïlèro 10 Auf dem Wasser zu singen 11 Im Abendrot

Laulut soittolistalla

Laulujen tiedot

Alfonsina y el mar (Ariel Ramírez - Félix Luna)
Mercedes Sosa, 1969

Runoilija Alfonsina Storni valitsi meren kohtalokseen 46-vuotiaana vuonna 1938.

Auf dem Wasser zu singen (Franz Schubert - Friedrich Leopold zu Stolberg-Stolberg)
Barbara Bonney (laulu), Geoffrey Parsons (piano), 1994

Laulun "kertoja" on niin haltioitunut auringonlaskuista, ettei malttaisi odottaa päivien kääntymistä iltaan. Schubertin sävellyksestä haltioituu vähintään samalla mitalla.

Avec le temps (Léo Ferré)
Léo Ferré, 1971

Léo Ferré purkaa pettymystään toisen avioliittonsa kariuduttua. Avec le temps, tout s'en va. Aika vie kaiken. Mutta ei kai aika yksin ole syypää.

Baïlèro (Trad., sov. Joseph Canteloube)
Kiri Te Kanawa, English Chamber Orchestra, 1984

Ranskalainen Joseph Canteloube sovitti Auvergnen alueen kansanlauluja sopraanolle ja pianolle 1920-luvulla. Hieno Baïlèro, tässä orkesterisovituksena, on niistä tunnetuin. Kieli on oksitaani.

Barbara (Joseph Kosma - Jacques Prévert)
Yves Montand, 1962

Prévert puhuttelee runossaan (1946) tuntematonta Barbaraa, jonka oli vain nähnyt etäältä kadulla ennen sotaa. Selvisikö Barbara hengissä, selvisikö tämän rakastettu? Quelle connerie la guerre!

Don't Get Around Much Anymore (Duke Ellington - Bob Russell)
Louis Armstrong, 1961

Why stir up memories? Armstrong laulaa Ellingtonin pianon ja pienen bändin säestämänä tuon rivin ja loputkin rivit turhia konstailematta. Ja niin syntyy hieno versio.

Håll mitt hjärta (Peter Hallström - Björn Skifs)
Björn Skifs, 2002

Tätä suositteli Spotifyssa asusteleva hra tai rva Algoritmi. Ja taisikin tehdä parhaan suosituksensa, jota olen sattunut klikkaamaan. Muistin Skifsin hämärästi entuudestaan, mutta tämä on yllättävän vahvaa laulua, jota pariin otteeseen etualalle nouseva sähkökitara tukee hienosti.

Im Abendrot (Richard Strauss - Joseph von Eichendorff)
Soile Isokoski, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, 2002

Straussin Vier letzte Lieder -laulusarjan viimeinen, Im Abendrot, iltaruskon aikaan. Onko mitään kauniimpaa kuin viimeisen säkeistön toinen säe So tief im Abendrot Soile Isokosken laulamana.

La foule (Ángel Cabral - Michel Rivgauche)
Édith Piaf, 1957

Rakkaus ensisilmäyksella katoaa seuraavalla silmäyksellä. Ja sen La Piaf kertoo niinkuin vain La Piaf osaa. Padamin ohella Piafin hienoin.

Piensa en mi (Agustín Lara - Maria Teresa Lara)
Luz Casal, 1991

Esityksen suolana taitaa olla värjyvänkaunis (portugalin?)kitara, sieluun käyvänä introna alussa. Almodóvar käytti tätä Korkeat korot (Tacones lejanos) -leffassa 1991.

Ska nya röster sjunga (Mikael Wiehe)
Monica Zetterlund, 1991

Toisin kuin moni muu tällä listalla, Zetterlund ei suuria tehoja tavoittele. Mutta kun taitoa on, tulkitsee laulun kertakuulemalta mieleenjäävästi. Ja lauluhan on Mikael Wiehen ikihieno sävellys ajasta, elämästä ja ihmisten yhteydestä.

musiikki

KirjojaBöckerBooksBücher
&Livres

TS | 8.7.19