alkuun

Songs & Places without places

Tällä suomenkielisellä sivulla on Songs & Places -sivuston ylläpitäjän omia suosikkeja eri lajityypeistä, ikihienoja lauluja, joilta ei vaadita paikkatietoa. Tämäkään ei ole soittolista vaan ennemminkin muistilista, johon on helppo palata, kun tekee mieli kuunnella pari hyvää laulua.

Kappaleet voi kuunnella joko Spotify Web Playerillä spotilogo tai YouTubessa tuubilogo. Linkit aukeavat uuteen selainikkunaan. Mobiililaitteet taitavat soittaa sovelluksessa.

Alfonsina y el mar (Ariel Ramírez - Félix Luna) | Mercedes Sosa, 1969 spotilogo

Runoilija Alfonsina Storni valitsi meren kohtalokseen 46-vuotiaana vuonna 1938.

Avec le temps (Léo Ferré) | Léo Ferré, 1971 spotilogo

Léo Ferré purkaa pettymystään toisen avioliittonsa kariuduttua. Avec le temps, tout s'en va. Aika vie kaiken. Mutta ei kai aika yksin ole syypää.

Barbara (Joseph Kosma - Jacques Prévert) | Yves Montand, 1962 spotilogo

Prévert puhuttelee runossaan (1946) tuntematonta Barbaraa, jonka oli nähnyt etäältä kadulla ennen sotaa. Selvisikö Barbara hengissä, selvisikö tämän rakastettu? Quelle connerie la guerre!

Don't Get Around Much Anymore (Duke Ellington - Bob Russell) | Louis Armstrong, 1961 spotilogo

Why stir up memories? Armstrong laulaa Ellingtonin pianon ja pienen bändin säestämänä tuon rivin ja loputkin rivit turhia konstailematta. Ja niin syntyy hieno versio.

Håll mitt hjärta (Peter Hallström - Björn Skifs) | Björn Skifs, 2002 spotilogo

Tätä suositteli Spotifyssa asusteleva hra tai rva Algoritmi. Ja taisikin tehdä parhaan suosituksensa, jota olen sattunut klikkaamaan. Muistin Skifsin hämärästi entuudestaan, mutta tämä on yllättävän vahvaa laulua, jota pariin otteeseen etualalle nouseva sähkökitara tukee hienosti.

La foule (Ángel Cabral - Michel Rivgauche) | Édith Piaf, 1957 spotilogo

Rakkaus ensisilmäyksella katoaa seuraavalla silmäyksellä. Ja sen La Piaf kertoo niinkuin vain La Piaf osaa. Padamin ohella Piafin hienoin.

Lähtevien laivojen satama (Ilmo Häkkinen - Oiva Paloheimo) | Bardit, 1975  tuubilogo

Ilmo Häkkinen sävelsi ja sovitti Oiva Paloheimon runon Bardeille. Syntyi yksi niistä lauluista, jotka jäävät kanssakulkijoiksi loppuelämän ajaksi.

Piensa en mi (Agustín Lara - Maria Teresa Lara) | Luz Casal, 1991 spotilogo

Esityksen suolana taitaa olla värjyvänkaunis (portugalin?)kitara, sieluun käyvänä introna alussa. Almodóvar käytti tätä Korkeat korot (Tacones lejanos) -leffassa 1991.

Ska nya röster sjunga (Mikael Wiehe) | Monica Zetterlund, 1991 spotilogo

Toisin kuin moni muu tällä listalla, Zetterlund ei suuria tehoja tavoittele. Mutta kun taitoa on, tulkitsee laulun kertakuulemalta mieleenjäävästi. Ja lauluhan on Mikael Wiehen ikihieno sävellys ajasta, elämästä ja ihmisten yhteydestä.