alkuun
Siinäpä puhuja| Sirpaleita |Maria Tšehova

Perimmäisiä kysymyksiä

Martti Anhava, Kaksi johdatusta perimmäisiin kysymyksiin

Kaksi johdatustaMartti Anhavan kokoelmaan Professori, piispa ja tyhjyys sisältyvän kirjoituksen aiheena on kaksi Tšehovin kertomusta ja niiden perimmäisten kysymysten edessä olevat päähenkilöt, Ikävä tarina -novellin minäkertoja, professori Nikolai Stepanovitš ja Piispa-novellin piispa Pjotr.

Anhavan mukaan näissä kertomuksissa Tšehovin teoksista tuttu elämänpettymyksen aihe esiintyy pelkistyneimmillään, "näköjään hyvin eletyn elämän laitimmaisena kysymyksenä".

Tšehov ei vaalinut vanhuutta koskevia illuusioita, Anhava toteaa. Ikävä tarinan väsyneen ja kyllästyneen professorin muotokuva on kirjailijan väkevimpiä luomuksia. 29-vuotiaan Tšehovin minäkerronta onnistui "hätkähdyttävän" hyvin.

Ikävää tarinaa Anhava vertailee Tolstoin Ivan Iljitšin ylösnousemukseen ja löytää perustavanlaatuisia eroja, samoin kuin kirjailijoiden suhtautumisessa uskontoon.

Piispa ei luo Ikävän tarinan kaltaista suljetun paikan kammoa, teksti on seesteisempää ja siinä on Tšehoville ominaisia lyyrisiä ja humoristisia poikkeamia, Anhava vertailee. Piispa on lempeämmin kirjoitettu, mielenkarvaudesta siinä ei näy jälkeäkään. Ja siksi Piispaa kannattava näkemys on ehkä vieläkin apeampi.

Anhava kirjoittaa hyvin kuten aina, ja hänen arviointiensa pohjana on kenties Suomen paras Tšehov-tietämys.

6.10.17 | tommisal

Muita sirpaleita
Kysely: Kirsikkapuisto vai KirsikkatarhaElämääOhukainen ja Paksukainen ja Ohukainen


Widget is loading comments...