alkuun
Ohukainen ja Paksukainen ja Ohukainen| Sirpaleita |Kysely: Kirsikkapuisto vai Kirsikkatarha

Elämää

(Julkaistu ensin tsehov.infossa 13.4.2010)

Sosialistin numerossa 182 tiistaina 11. p. elokuuta 1908 Veljekset Schauman ilmoittaa ostavansa krapuja tiistaisin ja keskiviikkoisin. Turun Työväen Osuuskauppa suosittelee Arvoisalle Yleisölle hyviä ruoka- ja sekatavaroitaan, joita se kertoo myyvänsä kohtuushinnoilla. Osoitteessa Multavierukatu 1 sijaitseva juomatehdas tarjoaa niin ikään arvoisalle yleisölle hyvin valmistettua alkoholipitoisuudesta vapaata kaljaa. Biograafi Teatteri Olympian ohjelmassa on huvittavin ja suurenmoisin ketun metsästys, mitä on esitetty, sekä äärettömän naurettava Rummunlyöjällä on lomaa.

Etusivulla on kolme mustin reunuksin varustettua ilmoitusta. Yhdessä niistä Turun hautaustoimisto tarjoaa ruumisarkkuja. ”Käykää toki katsomassa.” Kukaan tuskin enää tietää, kävivätkö Liina ja Verner Soini katsomassa. Hieman hautaustoimiston ilmoituksen yläpuolelle on kuitenkin ladottu heidän lehteen panemansa teksti. Siinä ilmoitetaan, että Soinien rakas pieni lemmikki Sylvi Lineea on kuollut 9.8.1908, vähän alle kaksivuotiaana. Häntä kaihoten muistelevat isä, äiti, pieni veli ja sisko. Ilmoituksen päättävässä lohtua etsivässä värssyssä isän ja äidin kyyneliä kirkkaampana ”loistaa pikku Sylvi enkeljoukon seurassa”.

Sylvi Lineea ei elänyt pitkään. Jotkut niistä, jotka jatkoivat elämäänsä tuona tiistaina 11. päivänä elokuuta ja sen jälkeen, saattoivat mennä aterioimaan Kansankeittiöön Ylisen höyrylautan luona tai somistaa kotejaan tapeteilla, joita Uskonnollisten Kirjain kauppa myi sisäänostohinnalla nyt heti, tai, niinkuin Sissi Niemelä ja Tuomas Hyrskymurto, onnellisina tutkia kihlausilmoitustaan painomusteelta tuoksuvasta tuoreesta lehdestä. Joku, ehkä Sissi tai Tuomaskin, saattoi huomata ja lukea lehden sivulle 6 painetun pienen kertomuksen Tsss! – hiljaa – , jonka kirjoittajaksi on mainittu Anton Tschehow.

102 vuotta ilmestymisensä jälkeen se on sivuston 199. alkuperäiskertomus.

7.1.18 | tommisal

Muita sirpaleita
Kysely: Kirsikkapuisto vai KirsikkatarhaOhukainen ja Paksukainen ja OhukainenMaria Tšehova


Widget is loading comments...