alkuun
alkuun
t

Anton Tšehovin suomennetut kertomukset

Tšehov-sisältöni on kutistunut vain kertomuksia, tai novelleja, käsittäväksi. Näille sivuille on koottu (melkein) kaikki Tšehovin kertomukset, joista minulla on suomennostieto. Kertomuksia on 215 216 217. Viimeisin lisäys on Paaston aattona, lisätty 30.1.24. Monista kertomuksista on tehty useita suomennoksia, mutta kaikista ei sivuillani ole tarkkoja julkaisutietoja.

Jonkinlainen luettelo Tšehov-julkaisuista löytyy sivuiltani täältä ja Tšehovista kirjoitetusta täältä. Kansalliskirjaston Digi-palvelusta löytyviä varhaisia suomennoksia olen koonnut tänne.

Olen poistanut pitkään toimimattomina olleille niv.ru-sivuille johtaneet alkutekstilinkit, joita oli reippaasti yli puolet kaikista. Korvaan ne vähitellen toimivilla linkeillä. Nyt korvaamatta on vielä 108.

A    E    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    R    S    T    U    V    Y 

I

Idealistin muistelmia

Iz vospominani idealista
Из воспоминаний идеалиста
1885 · Budilnik

Kymmenes päivä toukokuuta otin 28 vuorokauden loman, pyysin rahastonhoitajaltamme sata ruplaa ennakkoa ja päätin mistään piittaamatta ”elää”, elää rennosti ja suruttomasti, jotta sen jälkeen eläisin kymmenen vuotta pelkillä muistelmilla.

Ihminen ja koira

Razgovor tšeloveka s sobakoi
Разговор человека с собакой
1885 · Oskolki

. . .

Ikäviä ihmisiä

Tjaželyje ljudi
Тяжелые люди
1886 · Novoje vremja

Pappissukuinen pikkutilallinen Jevgrav Ivanovitsh Shirjajev - hänen isävainajansa Ivan oli kenraalinrouva Kuvshinnikovalta saanut lahjaksi 102 desjatinaa maata - seisoi nurkassa pesukaapin ääressä pesten käsiään.

Ikävä tapaus

Neprijatnaja istorija
Неприятная история
1887 · Peterburgskaja gazeta

— Sinun sydämesi, ajuri, on voideltu tervalla. Sinä, veikkoseni, et ole ollut koskaan rakastunut ja siksi et voi ymmärtää minun psykologiaani. Tämä sade ei pysty sammuttamaan sieluni paloa, samoin kuin ei mikään palokunta voi sammuttaa aurinkoa! Pahus vieköön, miten runollisesti minä puhun! Sinä, ajuri, et tietysti ole runoilija, vai mitä?

Ikävä tarina

Skutšnaja istorija
Скучная история
1889 · Severnyi vestnik

Venäjällä elää ja vaikuttaa ansioitunut professori Nikolai Stepanovitš se-ja-se, salaneuvos ja ritari; hänellä on niin paljon venäläisiä ja ulkomaisia kunniamerkkejä, että kun hänen on ripustettava ne kaikki ylleen, ylioppilaat sanovat häntä ikonostaasiksi.

Ikävä vieras

Gost
Гость
1885 · Peterburgskaja gazeta

Yksityisasianajaja Zelterskin silmät olivat painumaisillaan kiinni. Pimeys verhosi luonnon. Tuuli oli hiljentynyt, lintujen kuorot vaienneet ja karjalaumat paneutuneet yölevolle.

Ilkityö

Nedobroje delo
Недоброе дело
1887 · Peterburgskaja gazeta

— Kuka siellä?

Ei vastausta. Vartija ei näe mitään, mutta tuulen ja puiden huminan läpi kuulee selvästi, että joku kulkee hänen edellään lehtokäytävällä. Pilvinen ja sumuinen maaliskuun yö on peittänyt koko seudun ja vartijasta tuntuu siltä kuin maa ja taivas ja hän itse ajatuksineen olisivat vajonneet äärettömyyteen, johonkin läpinäkymättömään mustaan pimeyteen.

Iso Volodja ja pikku Volodja

Volodja bolšoi i Volodja malenkii
Володя большой и Володя маленький
1893 · Russkije vedomosti

— Antakaahan ohjakset minulle, tahdon itse ajaa! Istun ajajan viereen! — sanoi Sofia Lvovna kovalla äänellä. — Odotahan ajuri, minä tulen sinun viereesi istumaan.

Isä ja poika

Otets
Отец
1887 · Peterburgskaja gazeta

— Totta puhuen, olen ryypännyt ... Suo anteeksi, poikkesin matkalla olutbaariin ja helteen vuoksi tyhjensin pari portteripulloa. On kuumaa, veikkoseni!

Isä-kulta

Papaša
Папаша
1880 · Strekoza

Äiti, solakka kuin hollanninsilli, meni isä-kullan luo, joka oli paksu ja pyöreä kuin koppiainen. Avatessaan isä-kullan huoneen oven hän yskähti varoittavasti. Tällöin isä-kullan polvilta pyrähti sisäkkö ja pujahti kiireesti verhon taa;

Ivan Matvejevitsh

Ivan Matveitš
Иван Матвеич
1886 · Peterburgskaja gazeta

Kello käy kuutta illalla. Muuan kyllin kuuluisa venäläinen oppinut — nimitämme häntä yksinkertaisesti vain oppineeksi — istuu työhuoneessaan ja pureksii hermostuneena kynsiään.