Sorry, full photos not viewable on mobile. If you're using a tablet, try landscape orientation.
Tšehov-sisältöni on kutistunut vain kertomuksia, tai novelleja, käsittäväksi. Näille sivuille on koottu (melkein) kaikki Tšehovin kertomukset, joista minulla on suomennostieto. Kertomuksia on 215 216. Niistä kahta on usein sanottu romaaneiksi, joitakin taas pienoisromaaneiksi. Monista kertomuksista on tehty useita suomennoksia, mutta kaikista en esitä tarkkoja julkaisutietoja.
Kansalliskirjaston Digi-palvelusta löytyviä vanhoja suomennoksia olen koonnut tänne. Lisäksi jonkinlainen valikoima Tšehov-julkaisuja löytyy täältä ja Tšehovista kirjoitettua täältä.
A E G H I J K L M N O P R S T U V Y
Zloi maltšik Злой мальчик
1883 | Oskolki
Ivan Ivanytš Lapkin, miellyttävän näköinen nuori mies, ja Anna Semjonovna Zamblitskaja, pystynenäinen nuori tyttö, laskeutuivat jyrkkää rantatörmää ja istuutuivat penkille. Penkki oli ihan veden rajassa nuorten tuuheiden pajupensaiden keskellä.
Zloumyšlennik Злоумышленник
1885 | Peterburgskaja gazeta
Tutkintotuomarin edessä seisoo pienikokoinen, harvinaisen laiha miehenrähjys, jolla on yllään kotikutoisesta kankaasta ommeltu kirjava paita ja jalassa paikatut housut.
Košmar Кошмар
1886 | Novoje vremja
Talonpoikaisoikeuston jäsen, nuorenläntä kolmenkymmenen vanha mies, nimeltä Kunin, oli matkalla Pietarista kotikyläänsä Borisowoon. Perille tultuaan hän lähetti ratsumiehen heti sikäläistä pappia, Jakow Smirnowia hakemaan.
Tolstyi i tonki Толстый и тонкий
1883 | Oskolki
Nikolain rautatieasemalla tapasi kaksi ystävystä toisensa: toinen oli lihava, toinen laiha. Lihava oli juuri syönyt päivällistä asemalla, ja hänen rasvaiset huulensa kiiltelivät kuin kypsyneet kirsikat. Hänestä levisi sherryn ja fleurs d'orangen tuoksu.
Kleveta Клевета
1883 | Oskolki
Kaunokirjoituksen opettaja Sergei Kapitonitsh Ahinejev naitti tyttärensä Nataljan historian ja maantieteen opettaja Ivan Petrovitsh Loshadinille. Häät sujuivat kuin rasvattu. Salissa laulettiin, soitettiin, karkeloitiin. Klubista vuokratut tarjoilijat, yllään mustat hännystakit ja valkoiset, likaiset kravatit, juoksivat edes takaisin pitkin huoneita, ikäänkuin häkäpäissään.
V Pariž! В Париж!
1886 | Oskolki
. . .
V tsirulne В цирульне
1883 | Zritel
On aamu. Kello ei ole vielä seitsemää, mutta Makar Kusmitsh Blestkinin parturitupa on jo auki.
Strah Страх
1892 | Novoje vremja
Dmitri Petrovitsh Silin oli päättänyt lukunsa yliopistossa ja palvellut sen jälkeen virkamiehenä Pietarissa, mutta heittänyt virkansa kolmekymmenvuotiaana ja ruvennut maanviljelijäksi. Maanviljeleminen onnistui häneltä jotakuinkin hyvin, mutta minusta näytti kuitenkin siltä, kuin hän ei olisi oikealla paikallaan ja että hän tekisi viisaasti, jos matkustaisi takaisin Pietariin.
Strahi Страхи
1886 | Peterburgskaja gazeta
Tähänastisen elämäni aikana minut on vallannut pelko ainoastaan kolme kertaa. Ensimmäiseen todelliseen pelkoon, joka sai hiukseni nousemaan pystyyn ja muurahaiset hiipimään ihollani, oli syynä sinänsä vähäpätöinen, mutta outo ilmiö.
Otets semeistva Отец семейства
1885 | Peterburgskaja gazeta
Näin tapahtuu tavallisesti kunnon pelihäviön tai juominkien jälkeen vatsakatarrin alkaessa vaivata. Štepanytš Žilin herää silloin poikkeuksellisen pahantuulisena. Hän on happamen, rutistuneen ja nuhraantuneen näköinen;
Na strastnoi nedele На страстной неделе
1887 | Peterburgskaja gazeta
— Mene jo, soitetaan. Ja katso, ettet ole kirkossa vallaton, siitä Jumala rankaisee.
Äiti työntää käteeni muutamia vaskirahoja välttämättömiä menoja varten ja samassa unohtaen minut juoksee jäähtyneiden silitysrautojen luo.
Arhijerei Архиерей
1902 | Žurnal dlja vseh
Palmulauantai-iltana Staro-Petrovskin luostarissa toimitettiin vigiliajumalanpalvelusta. Kun palmunoksia ruvettiin jakamaan, läheni kello kymmentä, tuli lampukoissa himmeni, niiden sydämet karrettuivat, kaikki peittyi sumuun. Hämyisessä kirkossa huojuva kansanjoukko muistutti aaltoilevaa merta, ja piispa Pietarista, joka oli jo kolme päivää voinut huonosti, näytti, että kaikki kasvot — vanhain ja nuorten, miesten ja naisten, muistuttivat toisiaan, että kaikilla, jotka ottivat hänen kädestään palmunoksan, oli samanlainen ilme kasvoilla.
V potemkah В потемках
1886 | Peterburgskaja gazeta
Keskikokoinen kärpänen tunkeutui prokuraattorinapulaisen, hovineuvos Gaginin nenään. Lieneekö sitä vaivannut uteliaisuus tai mahdollisesti se joutui sinne muuten vain pimeässä, mutta joka tapauksessa nenä ei voinut sietää toisrotuisen olennon läsnäoloa ja antoi aivastusmerkin.
Maltšiki Мальчики
1887 | Peterburgskaja gazeta
— Volodja tuli! joku huusi ulkona.
— Herrajestas sentään, Volodja tuli, Natalja päivitteli saliin juostessaan.
Koko Koroljevien perhe oli odottanut Volodjaa joka hetki tulevaksi ja säntäsi nyt ikkunaan. Portaiden edessä höyrysi valkoinen troikka.
Polinka Полинька
1887 | Peterburgskaja gazeta
Kello kävi kahta jälkeen puolen päivän. Korutavaroiden myymälässä "Pariisin uutuudet", joka sijaitsee pasaasin varrella, on kaupankäynti vilkkaimmillaan.
Orator Оратор
1886 | Oskolki
Eräänä kauniina aamuna haudattiin kollegianasessori Kirill Ivanovitš Vavilonov, jonka kuoleman syynä oli kaksi isänmaassamme yleisesti levinnyttä tautia: ilkeä akka ja alkoholismi.
Kun hautajaissaattue lähti kirkolta hautausmaalle, eräs vainajan virkatoveri, joku Poplavski, otti ajurin ja ajoi kiireesti ystävänsä Grigori Petrovitš Zapoikinin luo. Tämä oli vielä nuori mies, mutta jo melko tunnettu.
Supruga Супруга
1895 | Potšin
Olenhan minä pyytänyt teitä olemaan järjestämättä minun kirjotuspöytääni, — sanoi Nikolai Jevgrafitsh. — Teidän jäjiltänne ei löydä koskaan mitään. Missä on sähkösanoma? Mihin olette sen viskannut? Olkaa hyvä ja hakekaa. Se on Kasanista, päivätty eilen.
Den za gorodom День за городом
1886 | Peterburgskaja gazeta
Yhdeksäs tunti aamulla.
Tumma, lyijymäinen pilvenmöhkäle ryömii aurinkoa vastaan. Sitä pitkin välkähtelevät silloin tällöin kiemurtelevat salamat. Kuuluu kaukaista ukkosen jyrinää.