alkuun
palautelomake
alkuun

Anton Tšehovin suomennetut kertomukset

Tšehov-sisältöni on kutistunut vain kertomuksia, tai novelleja, käsittäväksi. Näille sivuille on koottu (melkein) kaikki Tšehovin kertomukset, joista minulla on suomennostieto. Kertomuksia on 215 216. Niistä kahta on usein sanottu romaaneiksi, joitakin taas pienoisromaaneiksi. Monista kertomuksista on tehty useita suomennoksia, mutta kaikista ei sivuillani ole tarkkoja julkaisutietoja.

Jonkinlainen valikoima Tšehov-julkaisuja löytyy sivuiltani täältä ja Tšehovista kirjoitettua täältä. Kansalliskirjaston Digi-palvelusta löytyviä varhaisia suomennoksia olen koonnut tänne.

A    E    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    R    S    T    U    V    Y 

P

Paha poika

Zloi maltšik
Злой мальчик
1883 · Oskolki

Ivan Ivanytš Lapkin, miellyttävän näköinen nuori mies, ja Anna Semjonovna Zamblitskaja, pystynenäinen nuori tyttö, laskeutuivat jyrkkää rantatörmää ja istuutuivat penkille. Penkki oli ihan veden rajassa nuorten tuuheiden pajupensaiden keskellä.

Pahantekijä

Zloumyšlennik
Злоумышленник
1885 · Peterburgskaja gazeta

Tutkintotuomarin edessä seisoo pienikokoinen, harvinaisen laiha miehenrähjys, jolla on yllään kotikutoisesta kankaasta ommeltu kirjava paita ja jalassa paikatut housut.

Painajainen

Košmar
alkuteostietoja puuttuu
1886 · Novoje vremja

Talonpoikaisoikeuston jäsen, nuorenläntä kolmenkymmenen vanha mies, nimeltä Kunin, oli matkalla Pietarista kotikyläänsä Borisowoon. Perille tultuaan hän lähetti ratsumiehen heti sikäläistä pappia, Jakow Smirnowia hakemaan.

Paksukainen ja Ohukainen

Tolstyi i tonki
Толстый и тонкий
1883 · Oskolki

Nikolain rautatieasemalla tapasi kaksi ystävystä toisensa: toinen oli lihava, toinen laiha. Lihava oli juuri syönyt päivällistä asemalla, ja hänen rasvaiset huulensa kiiltelivät kuin kypsyneet kirsikat. Hänestä levisi sherryn ja fleurs d'orangen tuoksu.

Panettelu

Kleveta
alkuteostietoja puuttuu

Kaunokirjoituksen opettaja Sergei Kapitonitsh Ahinejev naitti tyttärensä Nataljan historian ja maantieteen opettaja Ivan Petrovitsh Loshadinille. Häät sujuivat kuin rasvattu. Salissa laulettiin, soitettiin, karkeloitiin. Klubista vuokratut tarjoilijat, yllään mustat hännystakit ja valkoiset, likaiset kravatit, juoksivat edes takaisin pitkin huoneita, ikäänkuin häkäpäissään.

Pariisiin

V Pariž!
В Париж!
1886 · Oskolki

. . .

Parturissa

V tsirulne
alkuteostietoja puuttuu
1883 · Zritel

On aamu. Kello ei ole vielä seitsemää, mutta Makar Kusmitsh Blestkinin parturitupa on jo auki.

Pelko

Strah
Страх
1892 · Novoje vremja

Dmitri Petrovitsh Silin oli päättänyt lukunsa yliopistossa ja palvellut sen jälkeen virkamiehenä Pietarissa, mutta heittänyt virkansa kolmekymmenvuotiaana ja ruvennut maanviljelijäksi. Maanviljeleminen onnistui häneltä jotakuinkin hyvin, mutta minusta näytti kuitenkin siltä, kuin hän ei olisi oikealla paikallaan ja että hän tekisi viisaasti, jos matkustaisi takaisin Pietariin.

Pelottavia tilanteita

Strahi
Страхи
1886 · Peterburgskaja gazeta

Tähänastisen elämäni aikana minut on vallannut pelko ainoastaan kolme kertaa. Ensimmäiseen todelliseen pelkoon, joka sai hiukseni nousemaan pystyyn ja muurahaiset hiipimään ihollani, oli syynä sinänsä vähäpätöinen, mutta outo ilmiö.

Perheen isä

Otets semeistva
Отец семейства
1885 · Peterburgskaja gazeta

Näin tapahtuu tavallisesti kunnon pelihäviön tai juominkien jälkeen vatsakatarrin alkaessa vaivata. Štepanytš Žilin herää silloin poikkeuksellisen pahantuulisena. Hän on happamen, rutistuneen ja nuhraantuneen näköinen;

Piinaviikolla

Na strastnoi nedele
alkuteostietoja puuttuu

— Mene jo, soitetaan. Ja katso, ettet ole kirkossa vallaton, siitä Jumala rankaisee. Äiti työntää käteeni muutamia vaskirahoja välttämättömiä menoja varten ja samassa unohtaen minut juoksee jäähtyneiden silitysrautojen luo.

Piispa Pietari

Arhijerei
Архиерей
1902 · Žurnal dlja vseh

Palmulauantai-iltana Staro-Petrovskin luostarissa toimitettiin vigiliajumalanpalvelusta. Kun palmunoksia ruvettiin jakamaan, läheni kello kymmentä, tuli lampukoissa himmeni, niiden sydämet karrettuivat, kaikki peittyi sumuun. Hämyisessä kirkossa huojuva kansanjoukko muistutti aaltoilevaa merta, ja piispa Pietarista, joka oli jo kolme päivää voinut huonosti, näytti, että kaikki kasvot — vanhain ja nuorten, miesten ja naisten, muistuttivat toisiaan, että kaikilla, jotka ottivat hänen kädestään palmunoksan, oli samanlainen ilme kasvoilla.

Pimeässä

V potemkah
В потемках
1886 · Peterburgskaja gazeta

Keskikokoinen kärpänen tunkeutui prokuraattorinapulaisen, hovineuvos Gaginin nenään. Lieneekö sitä vaivannut uteliaisuus tai mahdollisesti se joutui sinne muuten vain pimeässä, mutta joka tapauksessa nenä ei voinut sietää toisrotuisen olennon läsnäoloa ja antoi aivastusmerkin.

Pojat

Maltšiki
Мальчики
1887 · Peterburgskaja gazeta

— Volodja tuli! joku huusi ulkona.

— Herrajestas sentään, Volodja tuli, Natalja päivitteli saliin juostessaan.

Koko Koroljevien perhe oli odottanut Volodjaa joka hetki tulevaksi ja säntäsi nyt ikkunaan. Portaiden edessä höyrysi valkoinen troikka.

Polinka

Polenka
alkuteostietoja puuttuu
1887 · Peterburgskaja gazeta

Kello kävi kahta jälkeen puolen päivän. Korutavaroiden myymälässä "Pariisin uutuudet", joka sijaitsee pasaasin varrella, on kaupankäynti vilkkaimmillaan.

Puhuja

Orator
Оратор
1886 · Oskolki

Eräänä kauniina aamuna haudattiin kollegianasessori Kirill Ivanovitš Vavilonov, jonka kuoleman syynä oli kaksi isänmaassamme yleisesti levinnyttä tautia: ilkeä akka ja alkoholismi.

Kun hautajaissaattue lähti kirkolta hautausmaalle, eräs vainajan virkatoveri, joku Poplavski, otti ajurin ja ajoi kiireesti ystävänsä Grigori Petrovitš Zapoikinin luo. Tämä oli vielä nuori mies, mutta jo melko tunnettu.

Puoliso

Supruga
Супруга
1895 · Potšin

Olenhan minä pyytänyt teitä olemaan järjestämättä minun kirjotuspöytääni, — sanoi Nikolai Jevgrafitsh. — Teidän jäjiltänne ei löydä koskaan mitään. Missä on sähkösanoma? Mihin olette sen viskannut? Olkaa hyvä ja hakekaa. Se on Kasanista, päivätty eilen.

Päivä maalla

Den za gorodom
alkuteostietoja puuttuu

Yhdeksäs tunti aamulla. Tumma, lyijymäinen pilvenmöhkäle ryömii aurinkoa vastaan. Sitä pitkin välkähtelevät silloin tällöin kiemurtelevat salamat.

palautelomake
Voit lähettää palautetta sivustosta tällä lomakkeella.

Tomos delivering mail

Tomos delivering mail

Tomos delivering mail
Photostrip

Sivuston sisältöä

Anton Tšehovin suomennetut kertomukset

Kirjoja hyllystämme · 939

Palasia · Photos · Tekstejä

Hyvinkäänkylän Lämpö & Vilu

· Yksityisyyden suoja ja palaute ·